Domaći sushi sa tunom, zelenom salatom i krastavcem

Domaći sushi sa tunom, zelenom salatom i krastavcem
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    10 min
  • Broj osoba
    2

Uživajte u savršenom spoju svježine i okusa uz domaći sushi s tunom, zelenom salatom i krastavcem. Jednostavan recept koji će vam otkriti tajne pripreme savršene sushi riže, kremaste tunjevine s blagim wasabijem i idealnog rolanja norija. Ovaj sushi je lagan, zdrav i spreman za samo 40 minuta — savršen za romantičnu večeru ili druženje s prijateljima.

Sastojci

Koraci

Korak 1

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Korak 2

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Korak 3

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Korak 4

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Korak 5

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

Korak 6

U manju zdjelu dodajte ocijeđenu tunu, majonezu, wasabi i soja sos. Izmiješajte.

Korak 7

Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju list norija.

Korak 8

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Korak 9

Zatim stavite listove zelene salate, štapiće krastavca i 1/2 tune.

Korak 10

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik. Postupka ponovite još jednom.

Korak 11

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.

Pogledajte još